wtorek, 4 sierpnia 2015

Zaskocz swoich gości fioletowym sernikiem


Zaskocz swoich gości fioletowym sernikiem



To prawie jest tradycyjny sernik, taki na kruchym spodzie. Co go wyróżnia? Kolor. Przepis, jak go uzyskać, wydaje się być banalnie prosty. Wystarczy garść czarnych jagód (świeżych lub mrożonych), które dorzucamy do masy sernikowej i po chwili intensywnego mieszania mieszania pojawi się oczekiwany rezultat. Uzyskacie efekt kolorystyczny taki, jak na zdjęciach, zaś co do smaku ciasta powiedziałabym, że sernik został okraszony nutą jagodową. Gdybyście mieli ochotę go własnoręcznie przygotować, zdradzę Wam przepis. 

 Kruchy spód:


  •  260 g mąki
  •  2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku
  • 90 g cukru


Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Przed rozwałkowaniem pozostawiamy do schłodzenia w lodówce przez około godzinę. 


Sernik:


  • 15 g czarnych jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 4 kostki sera białego półtłustego (po 250 g)
  • szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • jeden mały jogurt grecki


Wykonanie:



  1. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem układamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy spód  około 15 minut.
  2. Ser zmielić w maszynce.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo do tych składników dodawać porcjami biały ser i jogurt grecki i jagody.
  5. Ubijamy pianę z białek i powoli łączymy z masą serową.
  6. Masę  sernikową wlewamy na upieczony spód.
  7. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni.
  8. Sernik studzić stopniowo w wyłączonym piekarniku.
 Ozdobiłam roztopioną białą czekoladą i borówkami.

PODOBNE:



Zaskocz swoich gości fioletowym sernikiem

Zaskocz swoich gości fioletowym sernikiem


Zaskocz swoich gości fioletowym sernikiem

Zaskocz swoich gości fioletowym sernikiem
PS. Dziękuję, że tu zaglądasz. A jeśli Ci się spodobało, udostępnij :)
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...