piątek, 29 maja 2015

Nie ma jak domowy chleb



Mogę oficjalnie przyznać się, że chleb własnoręcznie przygotowany i wypieczony w domowym piekarniku zagościł u mnie chyba na dobre. Przynajmniej od ostatnich czterech lub pięciu miesięcy nie wyobrażam sobie innego pieczywa. Nie od razu był idealny (czasem trochę zbyt przyrumieniony i z tego powodu miewał nieco gorzkawą w smaku skórkę, czasem trochę za wilgotny), ale na pewno zawsze był po prostu domowy. Tylko i wyłącznie ze składników, które chciałam, bez dziwnych dodatków i sztucznych polepszaczy. Jedynym ułatwieniem było kupienie gotowej mąki - mieszanki mąki pszennej, żytniej i amarantusowej. Do tego dodawałam jeszcze mąkę orkiszową albo gryczaną i ziarna (słonecznika, sezamu lub siemienia lnianego) plus jeszcze to, co do powstania każdego chleba niezbędne - wodę i drożdże. 

Nim zrobiłam swój pierwszy chleb, sądziłam, że ta sztuka zarezerwowana jest tylko i wyłącznie dla posiadaczy jakiejś wiedzy tajemnej, pilnie strzeżonej tajnej receptury, które sprawiają, że powstaje to cudo. Myliłam się. Ta sztuka może udać się każdemu. Wystarczy trochę wysiłku (wcale nie tak dużo), cierpliwości, aby obłędny zapach świeżo pieczonego chleba unosił się również w Waszym domu.

Chlebek, masło - czego chcieć więcej...



Składniki na domowy chleb

  • 0,5 kg mąki (mieszanka mąki pszennej, żytniej i z amarantusa)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • garść ziaren do wyboru
  • 5 g drożdży
  • ok. 2 szklanek wody
  • opcjonalnie garść otrębów lub zarodków pszennych


PRZYGOTOWANIE CHLEBA


Etap pierwszy

Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości wody. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy rozczyn drożdżowy, wodę (ważne żeby była ciepła) i wyrabiamy ciasto ręką na jednolitą masę. Powinna być dość luźna - wówczas chleb nie będzie suchy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.

Etap drugi

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Znów pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy foremkę z chlebem do gorącego piekarnika. Po  15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Chleb pieczemy w sumie 65 minut. Wyłączamy piekarnik i jeszcze przez 15 minut pozostawiamy go w środku. Wreszcie chleb gotowy. Jeszcze tylko musi ostygnąć...

 


Nie ma jak domowy chleb

Nie ma jak domowy chleb

Nie ma jak domowy chleb


Nie ma jak domowy chleb

PS. Dziękuję za liczne odwiedziny i Wasze komentarze. Jeśli dostrzegacie w tym poście jakiś urok, udostępnijcie. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)


Podobne:



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...