sobota, 9 maja 2015

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem


Rabarbar to dzisiaj nieco zapomniana roślina. Owoc czy warzywo i tu pojawia się mnóstwo wątpliwości. Ze względu na sposób użycia rabarbaru, bardziej odpowiednie wydaje się nazwanie go owocem, z kolei w różnych mądrych książkach znajdziecie sklasyfikowanego go jako warzywo. 

Mnie rabarbar kojarzy się przede wszystkim z czasami mojego dzieciństwa i niezapomnianym kompotem oraz ciastem drożdżowym z dodatkiem tegoż warzywa.

W każdym razie teraz jest najlepszy moment, aby się rabarbarem zająć i używać go w kuchni do przyrządzania różnych wypieków, a może i potraw?  Najlepszy na zbiór rabarbaru jest okres do końca czerwca, gdyż wówczas  rabarbar zawiera najmniej związków szkodliwego kwasu szczawiowego. Gdzieś czytałam opinię, że gotowanie pozbawia go tego związku. Sama nie wiem. Może macie lepszą wiedzę na ten temat niż ja? Chętnie poczytam w Waszych komentarzach. 

Mimo wszystko korzystam z dobrodziejstw tego warzywa i jego niepowtarzalnego kwaskowatego smaku, który w połączeniu z cukrem smakuje wyśmienicie. Kto nigdy nie jadł rabarbaru, pewnie się nie skusi. Znam takich, którzy potrafią wyskubać kawałeczki tej "dziwnej" rośliny:), żeby spałaszować całą resztę. Zatem  rabarbar - na zdrowie!

MUFFINY Z RABARBAREM


Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 150 g rabarbaru


Przygotowanie:


  1. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałeczki.
  2. Łączymy ze sobą osobno suche (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia) i mokre składniki (jajka, mleko, olej).
  3. Do suchych składników dodajemy mokre i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na koniec do masy wsypujemy pokrojony rabarbar i mieszamy.
  5. Wypełniamy kokilki ciastem.
  6. Pieczemy w piekarniku (temperatura 180 stopni) przez 45 minut.


Można część kawałków rabarbaru ułożyć na wierzchu muffinek i dodatkowo posypać go brązowym cukrem. Po upieczeniu i wystudzeniu można całość jeszcze posypać odrobiną cukru pudru. Moje wyglądają właśnie tak: 



Muffiny z rabarbaremMuffiny z rabarbarem

Smacznego!


Podobne:


PS. Bardzo dziękuję za wszelkie komentarze. Jest mi niezmiernie miło, że wciąż tu zaglądacie:) , a jeśli Wam się spodobało udostępnijcie. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...