piątek, 3 kwietnia 2015

Jeszcze tylko mazurek. Pomarańczowy

Jeszcze tylko mazurek. Pomarańczowy

To mój debiut. Pierwszy mazurek. Jego zrobienie wcale nie było takie trudne. Zabiera jednak sporo czasu.
Warto jednak zrobić to ciasto samodzielnie. Można oczywiście pójść na łatwiznę i kupić w sklepie. Ale w pięknym opakowaniu, tonie lukru, kryje się jeszcze niespodzianka z nazwą E. Super dodatki, których ilości staram się co najmniej ograniczać. Wolę swojski mazurek. Z pomarańczami, migdałami i ciemną czekoladą.
  

Ciasto kruche (przepis uniwersalny):


Składniki:
1 kostka masła 200 g
3 szklanki mąki
dwa żółtka
pół szklanki cukru
2 łyżki śmietany

Wykonanie:


Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Zostawiamy je w lodówce na godzinę do schłodzenia. Najlepiej od razu podzielić na dwie części. Wyjdą dwa spody do mazurków. Lepiej zrobić mniejsze, gdyż ciasto to łatwo się przełamuje. Formujemy prostokąty. Koniecznie musimy zrobić brzegi, aby utrzymały masę w środku. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.  

Przepis na masę pomarańczową znalazłam w jednej z moich książek kucharskich w Kuchni polskiej Marka Łebkowskiego.


Masa pomarańczowa:


4 pomarańcze
1 cytryna
100 g zmielonych migdałów
150 g cukru pudru 


Cała trudność polega na tym, że po sparzeniu owoców trzeba zetrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć z nich sok. trochę żmudne. Potem tylko dosypujemy zmielone migdały i cukier puder i gotujemy na małym ogniu aż  całość się zredukuje.  

Gdy nasze mazurki ostygną smarujemy wierzch masą i dekorujemy bakaliami. Smacznego!

PS. WESOŁYCH ŚWIĄT :)


Jeszcze tylko mazurek. Pomarańczowy

Jeszcze tylko mazurek. Pomarańczowy

Podobne:



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...