niedziela, 21 grudnia 2014

Szaleństwo drożdżowych mikołajów!



Szaleństwo drożdżowych mikołajów!

Mikołaje to może nie jest przepis na ostatnią chwilę. Zrobienie drożdżowych ciasteczek może nie jest trudne, ale na pewno wymaga sporo czasu. Jeśli macie go jeszcze trochę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ucieszyć bliskich widokiem i smakiem drożdżowych mikołajów. Zatem do dzieła!



Przepis na ciasto:

4,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
50 g masła
 2 jajka

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego masło i rozpuszczamy.
  3. Do ciepłego mleka  z masłem dosypujemy  pokruszone drożdże i je również  rozpuszczamy.
  4. Łączymy suche i mokre składniki.
  5. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto tak, żeby odchodziło od ręki
  6. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Puchate ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy prostokąt i wycinamy trójkąty. na każdym trójkącie układamy buzię mikołaja z orzechów laskowych, nerkowca, pestek dyni, migdałów. To zależy od Waszej wyobraźni!

Pieczemy mikołaje aż do uzyskania rumianej skórki - ok. 30 minut.

Teraz dekorowanie. Rozpuszczamy łyżkę truskawkowej galaretki, dodajemy kilka kropli czerwonego barwnika i malujemy czapki mikołajom.

Przygotowujemy lukier. Przepis TU i malujemy brody, wąsy i pompony. Pozostawiamy do wysuszenia. Następnego dnia dekoracja powinna być już twarda. 

PS. Masz ochotę, skomentuj. 


Szaleństwo drożdżowych mikołajów!

Podobne:

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...