piątek, 7 listopada 2014

Kruche z domowym dżemem malinowym

Kruche z domowym dżemem malinowym

Kiedy dopada mnie ochota na słodycze i dysponuję chwilą wolnego czasu, przygotowuję to proste kruche ciasto. Wiadomo, można pójść na łatwiznę i kupić w cukierni. Minus jest taki, że w większości przypadków nie wiemy dokładnie, z jakich składników został ów wypiek wyprodukowany. Ja lubię wiedzieć, więc od czasu do czasu tworzę małe co nieco w domowym zaciszu. 

 
Do przygotowania ciasta wykorzystałam dżem malinowy, którym ostatnio obdarowała mnie moja mama. Smaki malin z działki zamknięte w słoiku nie mogły zbyt długo czekać i musiały zostać wypróbowane. I tak oto narodził się ten placek. Swojskie, domowe ciasto, które jest lekką modyfikacją przepisu na szarlotkę (PRZEPIS TU).
Jeśli nie dysponujecie dżemem malinowym, można go przygotować z mrożonych malin zakupionych w sklepie. Trochę więcej pracy i (nie da się ukryć) wzrost kosztów, ale smak na pewno Wam te niedogodności wynagrodzi.

Składniki na kruche z domowym dżemem malinowym:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały słoik malin

Piana:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru 

Wykonanie:

Na początek mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Do nich dodajemy pozostałe -  masło, jogurt, żółtka. Siekamy masło i  zagniatamy ciasto. Dobrze, aby wszystkie składniki mokre były wcześniej schłodzone.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części (1/3 pozostawiamy na wierzch do starcia), resztę, czyli 2/3 przeznaczymy na spód). Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Dno blaszki przykrywamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną tłuszczu oraz posypujemy niewielką ilością mąki. 
Gdy etap schłodzenia ciasta mamy już za sobą, czas na resztę. Ciasto rozwałkowujemy  i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy pianę z białek i cukru pudru. Gorące, podpieczone kruche ciasto smarujemy najpierw dżemem malinowym, a potem pianą. Pozostaje już tylko zetrzeć na tarce resztę schłodzonego ciasta.
Nasze kruche ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

PS. Smacznego!
PS. Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)
Kruche z domowym dżemem malinowym

Kruche z domowym dżemem malinowym

Kruche z domowym dżemem malinowym

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...