środa, 22 października 2014

Lekki biszkopt z gruszką i bitą śmietaną



biszkopt z gruszką i bitą śmietaną


Najlepsze gruszki są jesienią - chyba nie muszę nikomu o tym przypominać. Zawsze wyśmienicie smakują w najprostszej wersji, czyli na surowo. Mnie chyba nigdy się nie znudzą To wyjątkowe owoce, które należą do moich ulubionych. Dziś prosta propozycja, nie ukrywam, nieco czasochłonna, na przygotowanie ciasta z gruszkami. Biszkopt, gruszki, bita śmietana z mascarpone i wierzch z kakao (mi już kojarzy się dobrze). Co będzie potrzebne?

 

Biszkopt : (ten, który najczęściej robię)


  •  4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa gruszkowa

  • 5-6 twardych gruszek
  • dwie galaretki (ja użyłam cytrynowych)


Masa śmietanowa

  • śmietanka 30% 500 ml
  • cukier waniliowy
  • 1 serek mascarpone



Do posypania wierzchu - kakao

Przygotowanie:


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy najpierw same białka, dodajemy cukier, ubijamy, dorzucamy żółtka i jeszcze ubijamy.  Następnie do tak przygotowanej masy dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wylewamy masę na wysmarowaną tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie obieramy gruszki i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy gruszki aż zmiękną. W niewielkiej ilości gorącej wody z gruszek rozpuszczamy wstępnie galaretkę. Następnie wlewamy ją do garnka z gruszkami, wyłączamy gaz i rozpuszczamy. Można odrobinę dosłodzić (łyżkę) i dorzucić szczyptę cynamonu (jeśli lubicie). Masę galaretkową, która zaczyna się ścinać wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa już stężeje, ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym, powoli  dokładamy też mascarpone i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. I już prawie koniec. Pozostaje tylko wyłożyć masę śmietanową i posypać wierzch kakao (opcjonalnie). Smacznego!

biszkopt z gruszką i bitą śmietaną


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...