piątek, 31 października 2014

Co dzisiaj zjem - może krem z dyni?



Zupa krem z dyniDynia to typowo jesienne warzywo. Dzięki coraz większej popularności programów o gotowaniu staje się coraz bardziej popularne. Kucharze prześcigają się w pomysłach na nowe podanie dyni. W smaku słodkawa i nieco mdła. A jednak te jej właściwości można potraktować jako walor, ponieważ dzięki temu może się ona stać składnikiem  wielu potraw. I ten kolor - obłędny! Rozświetla szare, krótkie dni październikowe.
 
Nie skłamię, jeśli powiem, że najpopularniejszym daniem z dyni jest zupa. Oczywiście i na zupę z dyni znajdzie się mnóstwo sposobów. Można ją doprawić według własnego uznania i podać z różnymi dodatkami, które lubimy. Ja najczęściej przygotowują ją tak:

Zupa krem z dyni


Składniki:

 

  • 1 cebulka
  • dynia - 1/3 średniej wielkości dyni
  • łyżka oleju
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • płatki migdałowe
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:


Zupę z dyni przygotowuję podobne, jak krem z cukinii. Przepis TU.
Drobno kroimy  cebulkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i masła. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy dynię pokrojoną na kawałki i zalewamy ją niewielką ilością wody, taką, aby przykryć pokrojone cząstki warzywa. Gotujemy ok. 10 minut aż dynia będzie miękka. Ugotowaną dynię blendujemy,  doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Niewiele pracy i zupa - krem z dyni gotowa! 
Ja lubię ją zjadać z uprażonymi płatkami migdałowymi i dodaję odrobinę słodkiej śmietanki. Życzę smacznego! Może i Wam przyda się ten przepis? 

PS. Dziękuję za odwiedziny i wszelkie komentarze. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie... 

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...