poniedziałek, 1 września 2014

Tagiatelle z kurkami

tagiatelle z kurkami

Dzisiaj przepis na bardzo szybkie danie - tagiatelle z kurkami. Przygotujecie je w ciągu 30 minut.
Kurki niestety zakupiłam w sklepie. Lubię sama je zbierać, ale jeszcze w tym sezonie nie udało mi się wybrać na grzyby. Może już niedługo. Kto uwielbia kurki, nie trzeba go będzie długo przekonywać do przyrządzenia tego prostego dania. A więc do dzieła!

Potrzebne będą:

  • 200 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka śmietanka (połowa małego opakowania)
  • pół opakowania makaronu tagiatelle
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę na makaron (z dodatkiem soli).  
  2. Myjemy kurki i je kroimy.
  3. Obieramy cebulę i siekamy ją na drobne kawałki.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła.
  5. Podsmażamy cebulkę i dodajemy do niej kurki.
  6. Grzyby dusimy do miękkości.
  7. Wrzucamy makaron do gotującej się wody i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 
  8. Kurki doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na sam koniec dodajemy śmietankę (jeśli kalorie nie są Wam straszne, dodajcie tyle, ile chcecie).

I mamy gotowe danie!

Można przed podaniem wymieszać makaron z sosem. 
Smacznego!  


tagiatelle z kurkami


tagiatelle z kurkami

PS. Dziękuję, że zaglądacie i komentujecie.
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...