poniedziałek, 15 września 2014

Carpaccio z buraczka z dodatkiem fety i płatków migdałowych


Carpaccio z buraczka z dodatkiem fety i płatków migdałowych

Carpaccio z buraczka z dodatkiem fety i płatków migdałowych


Na tę szybką sałatkę potrzebujecie niewiele składników. W roli głównej buraczek. Ja je uwielbiam i lubię je zjadać niekoniecznie w formie rozgotowanej papki.

Potrzebne będą:

  • 2 średniej wielkości buraczki
  • 1/3 opakowania serka feta
  • płatki migdałowe lub pestki słonecznika

Sos:

  • pół cytryny
  • mała łyżeczka płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:


Najwięcej czasu zajmie Wam samo przygotowanie buraczków. Trzeba je umyć, ugotować lub upiec w mundurkach (nie muszą być bardzo miękkie, ja lubię lekko chrupkie). Ugotowane buraczki ostudzić i obrać ze skórki. Następnie buraczki kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na całym talerzu. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe lub pestki słonecznika. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z miodem i na samym końcu dodajemy oliwę oraz przyprawy - sól i pieprz. Buraczki polewamy winegretem i posypujemy płatkami migdałowymi oraz drobnymi kawałeczkami serka. Smacznego!

Carpaccio z buraczka z dodatkiem fety i płatków migdałowych

Carpaccio z buraczka z dodatkiem fety i płatków migdałowych
PS. Dziękuje za każdy komentarz. Miło, że tu zaglądacie.

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...