Carpaccio z buraczka z dodatkiem fety i płatków migdałowych
Na tę szybką sałatkę potrzebujecie niewiele składników. W roli głównej buraczek. Ja je uwielbiam i lubię je zjadać niekoniecznie w formie rozgotowanej papki.
Potrzebne będą:
- 2 średniej wielkości buraczki
- 1/3 opakowania serka feta
- płatki migdałowe lub pestki słonecznika
Sos:
- pół cytryny
- mała łyżeczka płynnego miodu
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Najwięcej czasu zajmie Wam samo przygotowanie buraczków. Trzeba je umyć, ugotować lub upiec w mundurkach (nie muszą być bardzo miękkie, ja lubię lekko chrupkie). Ugotowane buraczki ostudzić i obrać ze skórki. Następnie buraczki kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na całym talerzu. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe lub pestki słonecznika. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z miodem i na samym końcu dodajemy oliwę oraz przyprawy - sól i pieprz. Buraczki polewamy winegretem i posypujemy płatkami migdałowymi oraz drobnymi kawałeczkami serka. Smacznego!
PS. Dziękuje za każdy komentarz. Miło, że tu zaglądacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz