sobota, 2 sierpnia 2014

Jedz jabłka! Jak zrobić szarlotkę z pianką?



szarlotka z pianką

Jedzmy jabłka, nie dajmy się terroryzować Putinowi. wspomóżmy polskich producentów jabłek. To przecież nasz rodzimy owoc. Dobry na surowo, w postaci soku, marmolady, czy jako główny składnik szarlotki. Przyłącz się do akcji Zblogowani.pl.


Szarlotka to chyba jedno z nielicznych ciast, które wszystkim smakuje. Czy znajdzie się choć jedna osoba z odrazą spoglądająca na jabłka? Nie znam takiej.

Szarlotka od zawsze kojarzy mi się z domem. Nie jest to wykwintne ciasto, ale jego prostota i połączenie słodyczy, kruchości i kwasowości jabłek daje jedyny i niepowtarzalny efekt. Jego zrobienie nie wymaga wielkich umiejętności, natomiast zajmie nam trochę czasu jego przygotowanie.

Potrzebne będą:

3 szklanki mąki pszennej
kostka masła
6 żółtek
szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kilograma jabłek (papierówka, szara reneta)


Na piankę:

6 białek
3/4 szklanki cukru pudru 

Wykonanie:

  1. Jeśli masz gotową konfiturę z jabłek, zdecydowanie oszczędzisz nieco czasu, jeśli nie - nie pozostaje Ci nic innego, jak ją przygotować. Obrać jabłka i przesmażyć je na małym ogniu aż powstanie marmolada. Można jabłka dosłodzić, jeśli stwierdzisz, że rozgotowane jabłka są zbyt kwaśne.
  2. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła, śmietany, żółtek zagnieść ciasto. Dobrze, aby wszystkie składniki mokre były schłodzone.
  3. Uformowane ciasto podzielić na dwie części (1/3 pozostawić na wierzch szarlotki, resztę, czyli 2/3 wyłożymy na spód). Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.
  4. Dno blaszki przykryć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną tłuszczu oraz posypać niewielką ilością mąki.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować albo zetrzeć prosto na blaszkę i podpiec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  6. Przygotować pianę z białek i dodać do niej cukier puder.
  7. Na podpieczone kruche ciasto położyć marmoladę z jabłek.
  8. Wierzch jabłek przykrywamy warstwą piany.
  9. Na samym końcu ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta.
  10. Pieczemy szarlotkę jeszcze przez 30 minut.

Smacznego!
 


szarlotka z pianką



szarlotka z pianką

PS. Dziękuję, że zaglądacie.
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...