poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Czas na leczo

leczo 
Mam wrażenie, że każdy zna jakiś przepis na leczo. W moim rodzinnym domu potrawa ta była na pierwszym miejscu  wakacyjnego menu. Niewątpliwie wpływ na to miał ogród pełen warzyw. W folii mojego taty pachniały dorodne malinowe pomidory, a pod krzaczkami cukiniowymi codziennie pojawiały się nowe okazy. Leczo to danie prawie jednogarnkowe i treściwe. Przypadnie do gustu waszym mężom, narzeczonym, chłopakom, a to pewnie za sprawą zapachu kiełbasy.  Mój przepis na leczo ciągle ewoluuje w zależności od tego, co zawiera moja lodówka. Czasami dodaję do leczo fasolkę szparagową, pieczarki lub kurki i raczej nikt nie wybrzydza - wszyscy biorą dokładkę.

Najczęściej robię je jednak z takich składników:

 

  •  3 średniej wielkości cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (nieduża)
  • kawałek pora
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 3 papryki (najładniej w tej potrawie wygląda żółta i czerwona)
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka lub ostra papryka (co kto lubi)
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duży kawałek dobrej kiełbasy

Przygotowanie:

 

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na samym początku do garnka wrzucamy te najtwardsze - marchewkę, pietruszkę, paprykę. Na patelni podsmażamy kiełbasę (ja nie dodaję już żadnego tłuszczu), do której dorzucamy cebulę, a następnie wszystko z patelni ląduje w garnku z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy pora i pokrojone w kostkę cukinie. Jeśli są bardziej dojrzałe i mają twardą skórkę, to trzeba usunąć gniazda nasienne. Smak całości nadadzą pomidory i przyprawy, a także czosnek (najlepiej dodać rozdrobniony). Gotujemy warzywa do miękkości. Na samym końcu dodajemy natkę z pietruszki. 
Leczo najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze możemy się zajadać potrawą bez żadnych dodatków.  Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można dodać odrobinę sosu tabasco. Smacznego!

PS. Dziękuję, że zaglądacie!



leczo
leczo

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...