sobota, 23 sierpnia 2014

Cukinia zapiekana z serkiem feta

cukinia nadziewana

Znacie ten sposób na cukinię? Nie będę się ponownie rozpisywała, jak ja ubóstwiam cukinię i jaka jest wspaniała. Z pewnością widzieliście już przepis na leczo
Latem dania z tego warzywa są nieodłącznym elementem mojego jadłospisu.
Przygotowanie cukinii zapiekanej z serkiem feta i mięsem mielonym nie wymaga wielkiego wysiłku. Oto przepis:

Potrzebne będą:

2 średniej wielkości cukinie
200 dag dobrej jakości mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 jajko
natka z pietruszki
ser feta
sól, pieprz do smaku

 

Jak zrobić?

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę i usuwamy środek. Do mięsa mielonego dodajemy rozgnieciony czosnek, jajko, pieprz, 1/3 kostki pokruszonego sera feta i odrobinę soli (niedużo, gdyż wiadomo ser feta jest mocno słonawy) i natkę z pietruszki. Całość mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Pozostaje nam już jedynie wypełnić farszem łódki cukiniowe i posypać ich wierzch drobnymi kawałeczkami sera w ilości według własnego uznania.  
Cukinię zapiekamy prze około pół godziny w temp. 180 stopni. Smacznego!
 


cukinia nadziewana

PS. Dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...