wtorek, 22 lipca 2014

Nie ma to jak biszkopt z galaretką!


Czy macie jakieś swoje ulubione ciasto na upały? Jego wykonanie wymaga trochę czasu związanego z upieczeniem biszkopta, rozpuszczeniem galaretki, wystudzeniem galaretki, ale samo zrobienie go jest banalne. I wyobraźcie sobie, że siedzicie teraz w ogródku, a słońce praży niemiłosiernie. A wy chowacie się w cieniu jakiegoś drzewa lub parasola, zasiadacie w wygodnym fotelu, popijacie kawę i kosztujecie owoce zanurzone w galaretce. Sama przyjemność!
By zrobić to lekkie, letnie ciasto potrzebujecie:

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwy:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie śmietanki 30 % (300 ml)
  • owoce według uznania - ja dodałam porzeczki, truskawki i maliny

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i powoli łączyć z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia przesianymi  przez sito. Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. 
Rozpuścić galaretkę cytrynową w połowie szklanki wody. Gdy galaretka wystygnie, ubić śmietankę, do której dodajemy ostudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i ułożyć na niej umyte owoce. Rozpuścić dwie pozostałe galaretki, przestudzić i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Pozostawić ciasto w lodówce na kilka godzin aż całkowicie zsiądzie się. 
Smacznego!



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...