wtorek, 15 lipca 2014

Jak oswoić bób?


jak oswoić bób

Uwielbiam lato za to, że kusi co chwilę nowymi owocami natury. Tym razem skusiłam się na bób.
Bób to jedno z najdawniej uprawianych warzyw w Europie. Uprawiano go w starożytnej Grecji, Rzymie, a Egipcjanie ponoć się go bali i uważali za zły omen. Z kolei w średniowiecznej Europie zapiekano bób w noworocznym cieście jako symbol szczęścia. Wybraniec losu, który trafił na kawałek ciasta z bobem rządził przez całe święto.
Bób jest nietypową fasolą, ponieważ obok składników, które posiadają w swoim składzie zwykłe rośliny strączkowe, zawiera także beta-karoten, witaminę C i kwas pantotenowy. 
Kwas pantotenowy to zbawienie dla naszych włosów, przyspiesza metabolizm, odtruwa organizm, wspomaga układ odpornościowy.
Bób najczęściej jest sprzedawany w woreczkach plastikowych. Najlepiej wybierać opakowania, w których są zielone i nie za duże ziarna bobu. Młody bób jest najsmaczniejszy. Nasiona dłużej przechowywane po prostu brązowieją.

Mój sposób na bób. 
Bób można przygotować tradycyjnie, czyli podać ugotowane ziarna bobu, np. polane masłem i osolone (wyczytałam w mądrej książce, że gotuje się go bez dodatku soli). Gdy Wam się znudzi bób w tej postaci, możecie wypróbować zrobić z niego pastę do kanapek.

Potrzebne będą:

  • ziarna bobu - połowa niewielkiej miseczki
  • serek mascarpone - 2 łyżeczki
  • cebulka dymka
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Bób ugotować do miękkości i obrać ze skórki. Rozdrobnić ziarna widelcem (można w blenderze - wówczas pasta będzie miała bardziej gładką konsystencję), dodać dwie łyżeczki serka mascarpone i pokrojoną dymkę. Całość doprawić sola i pierprzem i dokładnie wymieszać. Podawać na kanapkach. Ja swoje udekorowałam świeżym szczypiorkiem, bazylią i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują do tej pasty. Taka ilość pasty wystarcza na 5-6 kanapek. Oczywiście proporcje składników można wybrać według uznania. 
Smacznego!

jak oswoić bób


jak oswoić bób


jak oswoić bób
Dziękuję, że zaglądacie.
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...