wtorek, 1 lipca 2014

Niedietetyczne! Ciasto kawowe z masą krówkową

ciasto kawowe

Wiem kolejna pokusa. Wakacje za pasem. W tej konfiguracji raczej myślimy o zrzuceniu nadmiaru kilogramów niż o zaspokajaniu  potrzeb naszych kubków smakowych. Do rzeczy. 
Żeby przygotować małe co nieco potrzebne będą:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:


  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka kakao

Przygotowanie:

Ubijamy pianę z białek, dodajemy (po kolei) cukier, żółtka oraz na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.



ciasto kawowe

KREM BUDYNIOWY:


  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • mleko
  • pół kostki masła


Przygotowanie:

Gotujemy budyń w  takiej w połowie ilości mleka zalecanej na opakowaniu. Studzimy. Ucieramy masło, do którego stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.  Lepiej nie dodawać od razu, gdyż zrobią się okropne grudy.

NA WIERZCH:


  • krakersy (wyjdzie pół opakowania)
  • rozdrobnione orzechy włoskie
  • masa krówkowa

FAZA KOŃCOWA:


Biszkopt smarujemy masą budyniową, którą przykrywamy warstwą krakersów. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy orzechami.

ciasto kawowe


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...