czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami


ciasto drożdzowe z truskawkami

Macie ochotę na drożdżowe ciasto z truskawkami? Sezon na truskawki trwa. I jak tu nie skorzystać...
ciasto drożdzowe z truskawkami

Składniki:

 
  • 500 g mąki pszennej - ok. 3 szklanki
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 120 g cukru - ok. 1/2 szklanki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek


Kruszonka:

  • 100 g mąki- 3/4 szkalnki
  • 50 g cukru 1/3 szklanki
  • 50 g zimnego masła


Przygotowanie:


Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając go ściereczką. Do reszty mleka dodajemy masło. Tę miksturę studzimy. Pozostałe składniki: cukier, mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto.  Konsystencja ciasta będzie bardzo klejąca, ale  ciasto powinno  swobodnie odchodzić od ręki. Można delikatnie podsypać je mąką, jeżeli będzie za klejące.
Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1-2 godz 

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy - ja użyłam standardowej prostokątnej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 45 minut.
Przygotowujemy kruszonkę, rozdrabniając masło i łącząc go z cukrem i mąką.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy umyte, obrane z szypułek
truskawki. Na koniec posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...