poniedziałek, 2 czerwca 2014

Botwinka

botwinka

Pora na wiosenny chłodnik. Warzywniak już kusi świeżymi darami natury, które tylko czekają na swoje pięć minut. Poszukiwałam inspiracji w i Internecie, by udomowić botwinkę. Moją wersję przygotowałam na bulionie warzywnym i podałam z dodatkiem jajka i szczypiorku.

Składniki:


  • włoszczyzna
  • 2 litry wody
  • pęczek młodych buraczków
  • cytryna
  • sól 
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • cytryna
  • szczypta cukru
  • szczypiorek
  • słodka śmietanka

Przygotowanie:


Z warzyw ugotować bulion z dodatkiem ziela angielskiego i pieprzu. Do bulionu dodać drobno pokrojoną botwinkę i gotować około 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny (połowa powinna wystarczyć), cukrem, solą i słodką śmietanką. Podawać z ugotowanym jakiem, szczypiorkiem lub koperkiem (najlepiej schłodzony). Smacznego!

botwinka



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...