piątek, 9 maja 2014

Placuszki cukiniowe


Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawiera sporo witaminy C oraz witamin z grupy B. Stanowi również źródło magnezu, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Cukinia jest przede wszystkim bardzo smacznym warzywem, które warto włączyć do swojej diety. Sezon na cukinie jeszcze przed nami. Najsmaczniejsze są te młode, które pojawiają się w sprzedaży latem. Ich skórka jest delikatna, więc nie trzeba ich obierać. Duże cukinie mają twardą skórę, więc lepiej je obrać i usunąć kawałki miąższu oraz pestek.  
Cukinia to  smak mojego dzieciństwa - nie mogłam się doczekać, kiedy pojawią się pierwsze okazy na cukiniowych krzaczkach. Przygotowywaliśmy z nich przepyszne leczo, które wszyscy pałaszowali ze smakiem w czasie letniej kolacji.

Warzywo jest wdzięcznym materiałem do eksperymentowania w kuchni. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Dzisiaj prosty przepis na cukiniowe placuszki.



Potrzebne będą:


1 dorodna młoda cukinia
pół dużej cebulki
1/3 czerwonej słodkiej papryki (opcjonalnie można dodać chili)
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
świeże oregano
sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce (można ją posolić - wówczas puści sok, który należy odcisnąć). Do startej cukinii dodać drobno pokrojoną słodką paprykę i cebulkę, jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki połączyć, by utworzyły jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na niej placuszki aż uzyskają złoty kolor z każdej strony. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju  na ręczniku papierowym. 

Można zjadać same lub polać sosem jogurtowo-chrzanowym. Świetnie smakują również z dodatkiem wędzonego łososia.  

Smacznego!


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...