czwartek, 22 maja 2014

Duet doskonały - mascarpone i truskawki

Masz ochotę na odrobinę słodyczy? Jest sposób, by zaspokoić Twoje zmysły smaku, powonienia, wzroku. Garść truskawek, słodka śmietanka i serek mascarpone. Do tego kilka pokruszonych herbatników. To połączenie sprawi, ze na chwilę zapomnisz o całym świecie, delektując się jednocześnie słodkim, kwaśnym, kruchym  i puszystym.


Składniki:

 

  • 4-5 truskawek
  • 1 serek mascarpone
  • 1 opakowanie słodkiej śmietanki (100 ml) 
  • 5-6 herbatników maślanych
  • 3 łyżeczki cukru   
  • listki mięty lub melisy (do dekoracji)

Wykonanie:

 

Ubić śmietankę z dodatkiem cukru. Do ubitej śmietany dodawać powoli serek mascarpone (cały czas mieszając) aż uzyskamy jednolitą masę. Pokruszone herbatniki wsypać na dno naczynia, w którym chcemy podać deser. Kolejną warstwą będzie nasz krem, następnie truskawki, znów herbatniki i krem. Wierzch udekorować listkami melisy lub mięty. Gotowe. Smacznego! 




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...