czwartek, 13 lutego 2014

Sałatka ze śledzia i buraczka



Któż to widział takie zestawienie - czerwony buraczek w połączeniu ze śledziem! A jednak można. Rzecz nie zachwyci każdego podniebienia, ale z pewnością znajdzie wielu swoich zwolenników nietuzinkowych zestawień smakowych. Słodki, słony i kwaśny jednocześnie! Kolor dominujący - różowy - niewinnie wyglądający buraczek sprawi, że całość zyska cukierkową barwę.


Składniki:

1 mały buraczek
3 niewielkie ziemniaki
1 filet śledziowy 
pół czerwonej niedużej cebulki
garść natki pietruszki

Sos:

1 mały jogurt naturalny
szczypta soli i pieprzu
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Buraczek i ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gdy warzywa ostygną - obieramy je ze skórki, ziemniaka kroimy w drobną kostkę, a buraczka ścieramy na tarce. Kroimy również cebulkę, śledzia i natkę pietruszki. Na spodzie układamy ziemniaki, śledzia i drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy starte buraczki i posypujemy całość natką. Na koniec polewamy przygotowanym sosem z dodatkiem czosnku. Można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem, jeśli lubimy ostrzejsze smaki. 
Smacznego!
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...