sobota, 1 lutego 2014

Naleśniki - tak!


naleśniki - tak!

W chwilach, gdy ogarnia mnie niepohamowana ochota na coś słodkiego, wybawieniem są naleśniki. Można je przygotować w tempie iście błyskawicznym i podać z dowolnym nadzieniem według preferencji naszego podniebienia. Wystarczy być w posiadaniu słoiczka Nutelli, owocowej konfitury lub gotowego serka waniliowego.

Przepis na ciasto:


  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki wystarczy wymieszać. Można posłużyć się mikserem lub żeby było jeszcze szybciej - zwykłą ubijaczką do piany. Pierwszy naleśnik warto usmażyć na patelni lekko wysmarowanej olejem. Kolejne powinny się już smażyć idealnie bez dodatku tłuszczu (oczywiście na patelni z teflonową powierzchnią).
Z takiej ilości ciasta wychodzi od 6 do 8 naleśników (zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika).  

Przepis na serek waniliowy:


  • 1/2 kostki serka śmietankowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko (użyjemy tylko żółtka)

Wszystkie składniki mieszamy (np. w blenderze  - powstanie super gładki i pyszny serek). 
Naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i posypujemy cynamonem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą albo sokiem owocowym. Jak kto lubi!

naleśniki - tak!


naleśniki - tak!

Smacznego!
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...