niedziela, 23 lutego 2014

Makaron ze szpinakiem i już!

Jak wam się kojarzy szpinak? Czy wasze pierwsze wspomnienie ze szpinakiem w roli głównej nie zaczyna się tak: rozgotowana zgniłozielona breja, która smakuje dość średnio. Wcale nie musi tak być. Można przyrządzić go na milion różnych sposobów (jeszcze ich nie znam) i sprawić, by przybrał nieco bardziej przyjemną dla oka i podniebienia formę.  Nie będę się tu wymądrzać, bo to wiedzą wszyscy, którzy próbowali oswoić szpinak, że lubi on towarzystwo czosnku i już. Dziś więc prosty przepis na makaron ze szpinakiem. Przecież nie lubimy się przemęczać.



Potrzebne będą:

 

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 szalotka lu połowa małej czerwonej cebulki
  • dowolny serek pleśniowy
  • śmietana 30%
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron - połowa opakowania 500 g w dowolnej formie (świderki, wstążki, kokardki ) 

 

Przygotowanie:


Ugotować makaron wg  przepisu na opakowaniu. Rozgrzać patelnię, dodać olej. Podsmażyć cebulkę i czosnek (delikatnie, by nie stał się gorzki). Dodać opłukany i odsączony z wody szpinak. Dusić aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem, mieszając od czasu do czasu. Na samym końcu połączyć z serkiem pleśniowym i odrobiną śmietanki. Ugotowany gorący makaron tuż po odsączeniu wymieszać z tak przygotowanym szpinakiem.  Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...