niedziela, 26 stycznia 2014

Sałatka z rukolą, gruszką i serkiem pleśniowym



Dzisiaj uraczę Was rukolą. Od niedawna jest to mój ulubiony rodzaj sałaty. Jadłabym ją ze wszystkim - na pizzy, dodaję do kanapek, tortilli - i jak na razie mi się nie znudziła. Sałatka, którą dziś proponuję również nie obędzie się bez rukoli, a dodatkowo jest banalnie prosta. 

Składniki:
  • rukola
  • ser pleśniowy np. Turek Lazur
  • gruszka (najlepiej intensywnie zielona i twarda)
  • płatki migdałowe (wcześniej uprażone na patelni)
Dressing:
  • pół łyżeczki miodu
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:
  1. Rukolę umyj i ułóż na talerzu
  2. Pokrój serek pleśniowy i dodaj do rukoli
  3. Podziel na dość drobne kawałki gruszki i ułóż na talerzu
  4. Polej sałatkę sosem winegret
  5. Upraż  płatki migdałowe i posyp nimi wierzch sałatki 

     

    Smacznego!

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...