wtorek, 21 stycznia 2014

Sałatka brokułowa z fetą i płatkami migdałowymi


Moja ulubiona sałatka, którą pochłaniam w zdecydowanie  w zbyt dużych ilościach. Sałatka nie wymaga wielkiego wysiłku i super talentu kulinarnego, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować brokuła (najlepiej na parze) - uwaga! nie rozgotować! Ja preferuję brokuły o lekko twardawej konsystencji, co oczywiście z punktu widzenia dietetycznego jest jak najbardziej na plus. Brokuł tak przygotowany nie traci koloru i właściwości odżywczych, nie jest rozgotowaną papką, za to posiada ową chrupkość, którą tak lubię. Do brokuła dodajemy pokrojony na kawałeczki ser feta. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.

Składniki sałatki:
brokuł
ser typu feta

Sos:
jogurt naturalny
1 łyżka majonezu (można zrezygnować)
szczypta świeżo mielonego pieprzu
ząbek czosnku

Do posypania:

prażone płatki migdałowe (ja przygotowuję je na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu)









Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...