niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasto Milka





Macie ochotę na przepyszne ciasto czekoladowe Milka?





Oto przepis:

BISZKOPT
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (odsypać 2 łyżki mąki i dodać w to miejsce kakao)
5 łyżek wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka, dodać cukier, żółtka,  mąkę z kakao i  proszkiem do pieczenia i 5 łyżkami wody. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 30 minut.

KREM JASNY
0.5 śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
3-4 śmietan-fixy
4 banany - pokroić w plastry, ułożyć na jasny krem

Ubić śmietanę, dodać cukier waniliowy oraz śmietan-fixy. 

KREM CZEKOLADOWY
2 czekolady (gorzka i mleczna - rozpuścić na parze i przestudzić)
15 dag masła
3 jajka (białka ubić)
Masło utrzeć z żółtkami i dodać przestudzoną czekoladę, na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą.
Na biszkopt ułożyć białą masę, banany, krem czekoladowy. Ciasto włożyć do lodówki. Do krojenia nóż musi być gorący.



Przepis tzw. zdobyczny. Ostrzegam. Ciasto znika w zastraszającym tempie.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...